Γναθοχειρουργικό Ιατρείο

Σε έναν χώρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, διαμορφώθηκε το ιατρείο της εν λόγω μελέτης. Μέλημά μας είναι η διαμόρφωση ενός χώρου τον οποίο χαρακτηρίζουν οι καθαρές γραμμές και η συνέπεια στο σχεδιασμό, με σαφής χαράξεις και ευδιάκριτα όρια. Βασικές αρχές του σχεδιασμού αποτελούν η ενίσχυση της έννοιας του «καθαρού» και η έμφαση στην έννοια της «συνέχειας» στον χώρο. Παράλληλα, στοιχεία minimal αισθητικής προσδίδουν στον χρήστη την αίσθηση της οικειότητας και της ηρεμίας.
Το βασικό εργαλείο σχεδιασμού των οροφών και των τοιχοποιιών της αίθουσας αναμονής αλλά και του ενός εκ των δύο ιατρείων που φιλοξενούνται στο χώρο, αποτελούν οι δυναμικές διαγώνιες χαράξεις. Έτσι, δημιουργούνται διαφορετικά επίπεδα και όγκοι από διάφορα υλικά όπως το ξύλο, η γυψοσανίδα και το γυαλί. Με το τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται η δημιουργία ενός χώρου ενοποιημένου και με κοινή αισθητική προσέγγιση. Παράλληλα, το βασικό πρόβλημα της έλλειψης φυσικού φωτισμού στην αίθουσα αναμονής, αντιμετωπίζεται με τη δημιουργία ενός κατακόρυφου υαλοπετάσματος, το οποίο ακολουθεί τη διαγώνια χάραξη της οροφής.
Ο χώρος των ιατρικών επεμβάσεων διαμορφώνεται με την ίδια λογική αλλά με διαφορετικό σχεδιαστικό εργαλείο, την καμπύλη. Κατασκευάζεται, έτσι, ένας επιμήκης όγκος με καμπύλα στοιχεία, ο οποίος καλύπτει μεγάλο τμήμα της οροφής και της τοιχοποιίας. Σε αυτόν εφαρμόζεται ταπετσαρία με πολύχρωμο μοτίβο, που στόχο έχει τη δημιουργία ενός ενδιαφέροντος στοιχείου στην οροφή και την οπτική «απασχόληση» του ασθενούς.